JoomlaTemplates.me by iPage Reviews

boekrol (of scroll)

Category: Larp Published: Wednesday, 05 August 2015

Vorige week ben ik voor het eerst naar Drachenfest geweest, een heel heel heel groot evenement in Duitsland. Mijn personage was een priester(es) van de groeps-godsdienst die al wel benoemd was, maar nog niet bestond. Een schone taak voor mij dus. Zodra ik een beetje een basis had stroomden de lettertjes mijn beeldscherm op. Terwijl ik vrolijk bezig was met de teksten te verzinnen begon ik ook na te denken over de vorm die het eind-product moest krijgen. Larp draait tenslotte ook om het uiterlijk nietwaar?

Er zijn mensen die hun larp-documenten en boeken met de hand schrijven en daar schitterende kunstwerken mee maken. Echt, mijn eindeloze respect voor hen die dat kunnen! Ik heb namelijk een handschrift waar een arts jaloers op zou worden. De eerste 3 woorden krijg ik nog wel enigszins redelijk op papier maar dat hou ik niet vol. Ik verval heel snel tot mijn gebruikelijke onleesbare gekrabbel. Niet heel larp-waardig zeg maar (tenzij er geheimschrift nodig is). Printen is de beste optie, zeker omdat het internet bulkt van de gave fontjes. Maar dan moet je daarna nog wel iets doen ermee.

Inbinden is leuk maar niet heel origineel en tegen de tijd dat ik klaar was om te gaan denken over welk fontje leuk zou zijn had ik al dusdanig veel tekst waar ik trots op was dat ik een blikvanger wilde. Ik besloot dat ik een boekrol wilde, en wel een mooie. Dat is gelukt en het was niet heel moeilijk om te maken ook nog. Ik heb er een hoop leuke reacties op gekregen en bij lange na nog niet het spel mee gehad wat ik er mee kan hebben. Maar er komen nog meer evenementen, nietwaar?

Wat betreft de spel-bestendigheid; na een week Drachenfest heeft mijn boekrol 1 scheurtje opgelopen. Dat valt me reuze mee, aangezien ik gedaan heb wat ik wilde: de ene kant vasthouden en met een vloeiende priesterlijke beweging in een ritueel het andere eind 'uitwerpen' waardoor de rol zich uitrolt als een vislijn en over de grond gaat. Leuk om te doen en hij kan er nog tegen ook!
Dat scheurtje komt omdat ik wat klunzig mijn tent in stapte en hem maar half vast kon houden en hij dus scheef en half viel. Volgens mij is dit heel goed te repareren dus ik hoef niet alles opnieuw te printen en te plakken.

Omdat ik erg leuke reacties gekregen heb en dit echt iets is dat een fantasy-sfeer kan opleuken heb ik besloten te delen hoe ik dit literaire juweeltje heb gemaakt.

stap 1: de tekst
Als je (zoals ik) de tekst wilt printen zul je deze eerst compleet en klaar moeten hebben. Afhankelijk van hoe lang je je rol wilt hebben kun je dus best een tijd bezig zijn hiermee. Ik heb voor mijn boekrol op internet gezocht naar een achtergrond-afbeelding die ik kon aansluiten op elkaar en laten doorlopen over de gehele lengte zodat het lijkt alsof het geen naast elkaar geplakte blaadjes zijn.

Hou tijdens het schrijven in je achterhoofd dat een tof middeleeuws font waarschijnlijk meer ruimte zal innemen. Je kan je font ook groter maken om de leesbaarheid te verbeteren of om gewoon meer lengte in de rol te maken. Ik wilde een paar meter boekrol en mijn tekst was in normaal font 12 pagina's lang, met het gebruikte font, in de kolommen (om over de achtergrond te passen) en de afbeeldingen erbij kwam ik uit op meer dan 20 A4-tjes. Mijn boekrol was totaal ruim 6 meter lang. Je hoeft dus echt niet 30 pagina's vol te typen.

Als je je boekrol met de hand gaat schrijven hoe je je tekst natuurlijk niet vooraf te schrijven, maar aangezien je toch A4 blaadjes op een rij gaat plakken (voor beschrijfbaarheid en stevigheid) kun je wel kijken of je gelijk een decoratieve rand langs de boven en onderkant van het papier wilt zetten, of zoals ik heb gedaan een achtergrond die vast een pagina-verdeling geeft. Tenzij je dat ook met de hand wilt tekenen natuurlijk.

stap 2: de boekrol in elkaar plakken
Ik heb als basis voor de rol een rol behang gebruikt, gewoon bij een budget-woonwinkel uit de behang-kliekjesbak. Daar liggen de restrollen voor een klein prijsje. Kijk even wat je wilt want de mooie kant blijft zichtbaar. Je kan dus nu al kiezen voor een patroontje of wat relief er in, of juist niet.

Koop de behanglijm wat bij jou soort behang hoort, voor vliesbehang is dat anders dan voor papierbehang.
Zet hele sterke thee, zo donker mogelijk, en laat deze afkoelen. Gebruik de koude thee om het behanglijm mee te maken.

Omdat ik mijn papier dwars (landscape) ging plakken heb ik de behangrol door de helft gezaagd zodat het papier minder hoog was. Aan de binnenkant (de lelijke kant) van de rol heb ik nu aansluitend aan elkaar de geprinte tekst geplakt. Vanwege mijn achtergrond moest ik dan wel een randje van elk blad afknippen en aansluiten en dat was wat puzzelen maar met wat geduld en liefde (en een hoop gevloek) is dat goed gekomen.
Vanwege de lengte heb ik dit in delen moeten doen.

Ik wilde het papier ook die oude perkament-look geven, alsof het in mijn middeleeuwen al de nodige millennia oud was. Daarom heb ik ook thee-behangplaksel op de tekst-vellen gekledderd met een dikke ronde kwast.
Nadat alle tekst-papiertjes waren opgeplakt en goed gedroogt heb ik de achterkant van de rol (dus de goede kant van het behang) ook met thee-plaksel bekleddert voor die antiek-papier-look.
Als laatste heb ik het behang afgeknipt langs de rand van het A4-papier om zo een gelijkmatige rechte rand te krijgen.

stap 3: de rollen
Een boekrol heeft aan beide uiteindes een rol nodig. Neem hiervoor een stuk rondhout dat je in 2 gelijke lengtes zaagt. Zaag in de lengte van het hout een gleufje waar je het papier in kan doen. Op de uiteindes kun je iets decoratiefs zetten, en het geheel kun je schilderen en versieren.

Ik heb als rondhout een stuk houten kleding-rek stang gebruikt. Voor de versiering heb ik bolle sier-pootjes voor onder meubels gebruikt omdat ik voor dit exemplaar van die lade-knoppen te klein vond. Ik heb de stok met koppen geschilderd met goudverf.
Hoe je de knoppen op de uiteindes zet hangt helemaal af van welk materiaal je gebruikt, hoe ze in elkaar zitten, etc dus daar kan ik je helaas niet mee helpen. Het papier heb ik in de gleuf vastgeplakt met hobbylijm.

Als kroon op de rol heb ik de knoppen nog versierd met opplak-juweeltjes en de hangers van oorbellen die qua sfeer schitterend passen bij het thema van de tekst in de boekrol.

En dat was het, ingewikkelder is het niet.
Nadat de tekst klaar was heb ik een aantal dagen nodig gehad voor hij af was, maar alleen omdat het vanwege de lengte niet in 1 keer kon, dat paste niet in de kamer. Dus ik moest het in delen doen en steeds wachten tot de lijm goed droog was.

Het schrijven van de tekst van de volgende rol kan beginnen, want ik wil eigenlijk gewoon elk jaar een nieuwe er bij hebben. Gewoon omdat het kan!