JoomlaTemplates.me by iPage Reviews

Worbla, een beginnetje

Category: Larp Published: Tuesday, 28 June 2016

Verandering van spijs doet eten en verandering van materiaal is enorm inspirerend voor een knutselaar. Ik was al een tijdje aan het kijken naar Worbla en andere thermoplasten. Op een festival heb ik er een beetje mogen 'voelen' aan de materialen bij een kraam maar verder dan dat was ik niet meer gekomen. Worbla is namelijk niet te koop bij de normale hobby-winkel en online bestellen van materiaal dat niet heel goedkoop is en waar ik verder niets van weet vind ik altijd lastig.

Pasgeleden heb ik de knoop doorgehakt: ik ga het gewoon doen!
Thermoplasten schijnen namelijk eindeloze mogelijkheden te hebben, als ik de plaatjes op internet mag geloven. Maar het heeft ook zo z'n nadelen, en de grootste voor mij voor Larp is dat het materiaal hard is. Het is dus ongeschikt voor wapens en met kostuumdelen moet je rekening houden met draagcomfort. Dat zijn eigenlijk de enige nadelen die ik (vooraf) kon verzinnen.

Ik ben begonnen met me helemaal de krampen te googlen en de adembenemende foto's van allemaal cosplay kostuums een beetje links te laten liggen. Mijn focus lag op beginners-tutorials en die zijn er gelukkig ook genoeg. Op de website van Worbla zelf vond ik een heel duidelijke beginner-beginners uitleg, mocht je iets willen gaan doen met thermoplasten dan raad ik aan om die eerst te gaan bekijken.

Vroeger had ik met nieuwe materialen heel erg de neiging om me blind te staren op hippe spiffy grote projecten en dar gewoon vol in te duiken. Om vervolgens binnen een maand zwaar gefrustreerd te zijn wegens gebrek aan ervaring met het materiaal en de hele zwik de kliko in te kwakken.
Tegenwoordig heb ik geleerd, dus ik heb braaf gewoon de tutorial van de link hier boven gevolgd en niets ingewikkelders geprobeerd.

De materialen; ik heb een A4 velletje worbla, wat hobbyfoam (de goedkoopste van de Action) en een hete lucht pistool met 3 warmte-standen. En meer eigenlijk niet, that's it als je gewoon een beetje wilt prutsen en oefenen.

In het filmpje van de tutorial laat ze heel mooi zien hoe je om je arm folie kan doen en tape voor de maat. Ik heb dat overgeslagen, ik heb gewoon een brede reep hobbyfoam geknipt, om mijn pols gehouden en van daaruit op maat geknipt.

Ik heb ook nog 2 smalle reepjes foam geknipt en langs de rand geplakt met bison-tix. En ik heb met balpen een decoratietje in het schuim getekend/drukt. Daarna een stuk worbla een stukje groter geknipt en daarna was ik klaar om te gaan verhitten!

Vanwege alle waarschuwingen begon ik met verhitten op standje 1. Dat is veilig, je kan verhitten tot je een ons weegt en er gebeurt geen moer. Niet bij mijn hitte-pistool in ieder geval. Dan maar standje 2 proberen, en het verschil was direct merkbaar! De worbla werd zacht en ietsje donkerder en je kon er leuk mee flapperen! Het viel me wel op dat beide kanten een beetje plakkerig werd, niet alleen de glimmende plak-kant. Het viel me een beetje tegen in eerste instantie hoe goed de worbla op het schuim plakte maar ik merkte bij later nogmaals verhitten dat dat best meeviel. Het induwen van de decoratie en de randjes langs de rand was even oefenen, je kan namelijk niet 'glijden'over het materiaal maar je moet echt stukje voor stukje induwen. Maar na een kwartiertje(!!!) prutsen had ik een resultaat waar ik eigenlijk erg tevreden over was, zeker voor een eerste probeerseltje.

Ik had verwacht dat mijn eerste poging gewoon een oefen-iets zou worden dat ik direct de kliko in zou mikken. Maar omdat het resultaat enorm mee viel heb ik het maar gewoon geverfd. Ik heb me nog even niet druk gemaakt om egaliseren, glad maken, afwerking van randjes en naadjes, dat komt allemaal nog wel. Voor nu wilde ik gewoon dit 'projectje' met een goed gevoel afronden.
Met wat brons- en goudkleurige verf en wat vernis is dat helemaal gelukt. Mijn zelfgemaakte worbla-armband is ook nog eens erg goed te dragen.

Ik kijk dan ook reikhalzend uit naar mijn bestelling die onderweg is, meer worbla en wat andere soorten thermoplasten erbij om mee te spelen!