JoomlaTemplates.me by iPage Reviews

touw met vlaggetjes

Category: Larp Published: Friday, 01 July 2016

Als je IC kampeert of gewoon een kampje hebt dan is het prettig om een kamp-afzetting te hebben. Een soort van tuinhekje om te voorkomen dat mensen dwars door je kamp(vuur) heen denderen, hun nek breken over scheerlijnen (en je tent neerhalen terwijl ze daarmee bezig zijn), je sneaky in de rug verrassen en zo kun je er zelf vast nog wel een paar verzinnen.

Er zijn diverse oplossingen te bedenken van heel simpel en klein tot een berg schuttingpanelen van 1,8m hoog meeslepen. En ja, die laatste rubriek heb ik gezien...
Wat ik zelf belangrijk vind aan een kamp-omheining is in ieder geval dat het niet te dicht is, larp is een sociaal spelletje en ik wil niets hoeven te missen van eventuele commotie buiten het kamp. Ik vind het ook belangrijk dat de afzetting zichtbaar is. Het is de bedoeling dat mensen weten dat ze daar niet langs kunnen.

Ik wil al erg lang 'iets' hebben liggen om te kunnen gebruiken als kamp-afzetting. Of op andere gelegenheden. Gewoon omdat het handig is als je een stukje grond kan afzetten om wat voor reden dan ook.
Touw hadden we al dus de keus was heel simpel. Bovendien voldoet dat aan een aantal voorwaarden; makkelijk en compact op te slaan, het is absoluut niet gesloten en als het regent wordt het nat maar het heeft er niet veel van te lijden. Het is ook makkelijk te vervangen mocht dat nodig zijn.

Met touw heb je echter wel iets nodig om het op z'n plek en de juiste hoogte te houden. Wat voor mij belangrijk was was dat het makkelijk te plaatsen en te verwijderen moet zijn (niet klooien met grondboor dus) en niet te veel ruimte in nemen met opslag. Ik had ook bedacht dat het moet wel enigszins stabiel zijn maar als er iemand toch door het touw heen gaat denderen in het heetst van de strijd moet het wel omvallen of meegeven. Het is tenslotte niet de bedoeling dat iemand z'n nek breekt.

We kwamen uit bij schrikdraad paaltjes, niet heel middeleeuws ogend maar de ongeverfde variant ziet er ook niet heel plastic uit. Ze zijn gemaakt om vee tegen te houden, maar dat tegenhouden is vooral vanwege de stroom die er op schrikdraad staat. Schapen gaan er niet tegen staan leunen dus de paaltjes zijn niet gemaakt om veel druk te weerstaan, ze kunnen we het nodig hebben. Dat betekend dat als er een mens op snelheid tegen het touw aan valt dat het paaltje gewoon om gaat, en dat is goed in dit geval. De afrastering met deze paaltjes is zo'n 85cm hoog, hoog genoeg om er niet zomaar overheen te stappen en laag genoeg om niet uit te nodigen er op te gaan leunen want daar kan het ook niet echt goed tegen.

Het laatste belangrijke puntje was de zichtbaarheid. Touw is niet zichtbaar, dat merk je pas op het laatste moment... dus dat had nog wat werk nodig. Nu had ik nog een berg reststukken stof liggen waar onder aardig wat vrolijk gekleurde glimmende voeringstof. Die berg stof is inmiddels omgebouwd tot een heleboel leuke vlaggetjes.
Voor de vorm van de vlaggetjes heb ik gegoogled op de woorden 'medieval flag banner shapes'. Dat leverde een hoop mogelijke vormen uit. Ik heb er een aantal uitgekozen en de onderkant van een A4 blaadje in die vorm geknipt. Dat waren mijn 'patronen'. Daarbij knipte ik uit de voeringstof nog banen voor de lussen aan de bovenkant.

Alleen voeringstof is niet zo heel mooi (vind ik) en ik had ook nog de nodige stukken andere stof in donkere kleuren. Dus mijn hip gekleurde vlaggetjes hebben een donkere achterkant gekregen en daarmee stevigheid.

Dat had als voordeel dat ik het vlaggetje in elkaar kon zetten en de bovenkant daarbij open laten. Dat naar binnen vouwen, lussen er in en dicht naaien en klaar! Omdat ik nogal wat repen voeringstof over had waar geen vlaggetjes meer uit konden heb ik ook nog wat vaandeltjes gemaakt, voor de afwisseling aan de vlaggenlijn.

Mijn kampje heeft vanaf nu een simpel neer te zetten touw-afzetting met vrolijk gekleurde middeleeuwserige vlaggetjes en niemand dendert meer door mijn kampvuur heen!