JoomlaTemplates.me by iPage Reviews

een mening over schoenen

Category: Larp Published: Tuesday, 29 November 2016

Elke zichzelf respecterende larper probeert altijd op een evenement passende kleding te dragen. Of dat nu middeleeuws fantasy is, vampire-aristocratic 1800’s, of post-apocalytische semi-militaire zooi, en alles daar tussenin of omheen. Dat is logisch, kleding maakt de man (m/v), zeker als de eerste indruk alles zegt omdat er maar 1 weekend de tijd is om de personages te leren kennen.

Ook ik ben daar veel mee bezig, mijn larpkamer heeft een hoop kratten staan vol met kostuums in diverse stijlen. Ik trek echter wel een grens.
Die grens ligt bij mijn enkels.
Boven mijn enkels wil ik alles aan de buitenkant zo IC (in character) mogelijk hebben, onder de enkel-grens hangt alles af van de weersvoorspellingen, het terrein en of ik veel moet gaan lopen.

Terwijl ik dit type hoor ik achter in mijn hoofd al wat bekende stemmen, vrienden en kennissen die ik wel eens heb horen praten over in-spel schoeisel, en dan met name voor de middeleeuwse evenementen. En ja, passende schoenen maken absoluut het plaatje af. Een kostuum-fotoshoot zit er niet uit als de laarzen niet kloppen. Maar op larp moet je een heel weekend bezig zijn op vaak ongelijk terrein met stronken, kuilen, takken, snoeiharde dennenappels en soms met blubberplassen.

Er zijn meer dan genoeg schoenen en laarzen te krijgen die schitterend volgens de middeleeuwse schoen-maak-methoden zijn gemaakt. Ze zijn soms prijzig en er zijn mensen die zeggen dat ze het waard zijn. Er zijn ook tutorials en patronen te vinden voor het zelf maken van dergelijke voet-bekleding, ze zijn niet eens heel moeilijk om te maken vaak. Maar ik trek die schoen niet aan (ook niet als ik hem pas).
Als jij zo iemand bent die daar een heel weekend op kan lopen zonder problemen, je bent een held!
Middeleeuws schoeisel heeft namelijk geen hakken en geen voetbed. Mijn toch al niet getrainde kuiten en enkels gaan na een uurtje of 2 daar op lopen op een vlakke ondergrond al klagen! Ze hebben ook geen rubber zolen die zo lekker grip geven op alle ondergronden, onder alle omstandigheden en vooral wanneer je even niet oplet waar je je voeten zet.

Dat ik geen authentieke schoenen aan wil trekken betekent niet dat ik geen geschikte larp-schoenen heb. Via marktplaats hebben we inmiddels een best wel imposante collectie aan laarzen voor hele leuke prijzen weten te verzamelen, waarbij we letten op geen al te hippe kleuren (tenzij de kleur bij de kleding past natuurlijk), geen logo’s, liefst van leer als het even kan geen zichtbare rits. En eigenlijk gaat dat prima, ik heb nog nooit opmerkingen gehad over dat mijn schoenen niet pasten (eerder het tegenovergestelde).
Bestellen op marktplaats heeft een nadeel: je kan ze niet voor het kopen passen, en retour sturen als ze toch niet tof zitten kan ook niet, maar voor een paar euro per paar ga ik daar niet ingewikkeld over doen. Een goed stel laarzen in de winkel kost al gauw over de 100 euro en daar kan ik een heleboel laarzen van marktplaats voor halen.

En als laatste nog een hele belangrijke tip: dank je larp-laarzen op tijd af!
Als ze op zijn, dan zijn ze op, je krijgt er alleen maar zere voeten van. Niets is irritanter dan halverwege het weekend ontdekken dat je zolen toch niet meer zo waterdicht waren als je dacht.

Ter inspiratie en vermaak nog een filmpje over authentieke schoenen.