oud papier

Category: Larp Published: Tuesday, 29 November 2016

Als props-maker voor diverse evenementen maak ik best wel veel IC-ogend(-ish) papier. Dat is soms geprint papier waarbij laserjet bij mij nog nooit problemen heeft gegeven en inkjet soms uitloopt. Er is goede kwaliteit laserjet die een glanslaagje geeft, dat wil nog weleens niet het vocht goed opzuigen, maar als je het lang genoeg weekt komt ook dat best goed. Papier vooraf beschrijven met pen werkt eigenlijk nooit, de inkt gaat altijd doorlopen, met potlood heb je die problemen minder.

Neem de allergoedkoopste thee (geen smaakjes, gewoon thee) die je kan vinden. Knip de theezakjes open en doe de inhoud in een schaaltje, giet hier heet water bij en laat de thee even trekken.

Neem een goedkope kwast, liefst van varkenshaar omdat daar de theestukjes lekker in blijven hangen. Leg je vel papier ergens waar je een plas theewater kan maken, bijvoorbeeld op een dienblad met randen of de bakplaat uit de oven werkt ook prima. Doe met de kwast de thee op het papier smeren en wees niet te zuinig. Draai het papier om als je alles gehad hebt. Let op, als je te lang wacht kan het papier snel scheuren.
Doe de andere kant ook insmeren. Als er thee-prutjes op het papier komen is dat niet erg.

Leg je vel papier ergens waar het kan drogen, op een oude handdoek of keukenpapier werkt erg goed maar let er op dat je keukenpapier geen relief heeft want dat kan doordrukken op je papier. Als je een vlekkerig effect wilt kun je nog extra thee-plasjes maken op het papier. Als het vocht verdampt blijft de thee achter en verkleurt het op die plaatsen meer. Je kan voor een extra vlekkerig effect ook meer thee-prutjes op het papier stempelen met je kwast.

Laat het nu 1 a 2 dagen goed drogen, en klaar is je papier!

Als je heel erg veel papier moet doen dan kun je ook het papier een uurtje laten drogen en het daarna ophangen, zodat je ruimte hebt op je tafel (of aanrecht) voor meer papier. 

Je kan in plaats van thee ook koffie gebruiken of koffie en thee tegelijk en dit werkt precies hetzelfde, het geeft alleen andere tinten bruin. Het maakt eigenlijk niet uit of je versgemalen koffiebonen, snelfilterkoffie, opengeknipte pads of oploskoffie gebruikt.
Ik zelf gebruik het liefst alleen thee omdat koffie een veel sterkere geur in het papier achterlaat. Mijn advies is om gewoon de verschillende combinaties te proberen en te kijken wat je zelf het mooiste resultaat vind.

Ik heb weleens gehoord dat mensen hun thee/koffie papier in de oven drogen, als je weinig tijd hebt is dat denk ik een goede optie maar ik heb het nog nooit geprobeerd. Google heeft vast goed advies over hoe je dat kan doen. En er zijn meer technieken en trucs. Dit is gewoon mijn manier.