JoomlaTemplates.me by iPage Reviews

Zegelwas zonder blaren

Category: Larp Published: Monday, 05 March 2018

Ik ben dol op kaligrafie, zegelwas, mooi oud ogend papier en schrijven met kroontjespennen. Helaas is 'mooi schrijven' absoluut niet een van mijn talenten. Kroontjespennen zijn in mijn handen meer een gevaarlijk scherp wapen dan een pen. Gelukkig ben ik wel handig met typen, fontjes en de printer. Het papier kan ik best oke oud maken met thee. Probleem opgelost. Een waszegel er op had nog wel leuk geweest.

Ik heb ermee geklungeld, maar was, vuur en ik waren geen vrienden. De staafjes was veranderden al snel in leuk gekleurde nagels aan mijn doodskist. Ik had dan ook lang geleden al besloten dat waszegels er leuk uitzien, maar mijn energie (lees: frustratie) niet waard waren.

Tot enkele maanden geleden...

Ik ben plotschrijver en props-persoon bij Dark Union. Een heel tof evenement, duistere setting, en heel, heel, heel veel brieven. Brieven zijn namelijk tof op larp. Ze zijn tastbaar, te bewaren, te onderscheppen, op meerdere manieren te interpreteren en ze zien er gewoon leuk uit.

Maar goed, enkele maanden geleden...

De lieftallige organisator van Dark Union liet me weten dat ze was-zegels wilde op de brieven, het liefst op zo veel mogelijk brieven en dan zegels voor de verschillende groeperingen en personen en verschillende kleuren was. Ze was best enthousiast. Ik had acuut een pest-humeur.
Ik wilde namelijk wel zegels doen op de brieven, die zijn namelijk mooi. Maar mijn nachtmerrie met die pokke-was ligt nog steeds erg vers in mijn geheugen, ondanks dat het al weer een aantal jaren geleden is dat ik brandblaren op mijn wijs- en middelvinger had dankzij die zooi.

Maar goed, je bent enthousiaste mee-denkende props/brieven-persoon of je bent het niet. Ik probeer het wel te zijn en omdat ik nog enkele maanden de tijd had zocht ik mijn favoriete Chinese goedkope-troep-verkoop-website op. Ik vond hele toffe zegels, alles wat we in gedachten hadden was te vinden, en nog veel meer! De zegels waren leuk betaalbaar en al snel lagen er een aantal in mijn virtuele winkelwagentje.
Stap 2: zegelwas... ik mopperde inwendig en scrolde pissig langs de plaatjes van was staafjes en korrels.... ik scrolde nog een paar keer heen en weer. Er bleken was-korrels te bestaan! Youtube liet me zien dat ik waarschijnlijk gered was! In no-time lagen er waskorrels in mijn mandje (in meer kleuren dan we eigenlijk nodig hadden), een aantal was-schepjes en nog meer zegels. Na het afrekenen begon het grote kamperen onder de brievenbus.

Toen eindelijk het een en ander binnen was kon ik gaan proberen of het echt zo makkelijk was als Youtube me had doen geloven.
En jawel: waxine-lichtje aan, 3 was-korrels in het schepje, schepje boven kaarsje en dankzij het houten handvatje geen brandblaren. Als de was grotendeels gesmolten is (de klontjes smelten later op het papier nog bij) het schepje omkeren boven de gewenste plek op het papier.

 Heel even wachten, zegel-stempel er op drukken en even laten staan om af te koelen. Daarna stempel er rustig af halen en TADAAAA ik ben zomaar spontaan een zegel-wonder!

De brieven waren snel gedaan, mooi zegel naast de ondertekening. Maar een zegel heet zegel omdat er vroeger brieven mee verzegeld werden.
Na een beetje creatief vouwen had ik het papier zo dat je de brief niet kon openen of half open vouwen als er een zegel op zou zitten. Zegel er op, ging prima, en TADAAAA mooie verzegelde brief. We hadden een aantal brieven die in spel al ontvangen waren, de spelers konden die mooi in spel gaan vinden en er informatie uit halen. Dus ik kon een hele stapel verzegelen en daarna kijken of ze ook te openen waren. Dat is nog een beetje lastig, maar als je de techniek in de vingers hebt is het goed te doen. Je pakt de brief onder de vouw bij het zegel niet te stevig vast en scheurt de zegel in twee delen, en dan kun je de brief open vouwen.
De speler kregen hun post dus ook mooi verzegeld (maar zonder hoe-open-je-een-zegel-uitleg). 

Ik ben nu helemaal blij, skill-unlocked: ik kan was-zegels maken!
Van blijdschap heb ik nog meer was-kleuren en zegelstempels besteld...