JoomlaTemplates.me by iPage Reviews

Een staf met een hert

Category: Larp Published: Monday, 09 October 2017

Op Charm loopt een plotlijn waar iets gedaan wordt met staven. Eerst was er een staf met een vogel en daarna eentje met een salamander (de foto's hiervan zijn met dank aan Dmvdberg fotografie). En nu was het tijd voor een volgende staf met iets er op.

Van begin af aan wist ik dat ik voor deze staf een hert wilde, maar ik wist ook dat een hert een heel complexe vorm is om te maken. Zeker als je zo'n pietluttige props-bouwer bent als ik. Dus kondigde ik iets anders aan, een wolf of een beer ofzo. In ieder geval iets met een vacht want na een kleine 800 hagelwitte kalkoen-veertjes op de vogel plakken en een ongetelde hoeveelheid schubben knippen en plakken op de salamander was ik wel helemaal klaar met bewerkelijke bekleding!

Ik heb een tijd gezocht naar een mooi voorbeeld voor een beer, wolf, eekhoorn, konijn en nog meer pluizige bos-gevallen maar het was het allemaal gewoon niet. Mijn brein eiste een hert, dus een hert moest het worden! Na de nodige uren googlen kwam ik uit bij een youtube filmpje/tutorial van iemand die een heel mooie hertenkop-op-plaquette maakt. Als basis gebruikt ze een pepakura model van een herten-kop. In de uitleg onder het filmpje stond ook nog eens de link naar de pdf-versie van dit model.
Victorie! Ik zou mijn hert krijgen.

Opgewekt printte ik de template uit, knipte stukjes papier uit om aan elkaar te plannen en heb me vervolgens enkele uren de pokken gezocht in de berg papier naar steeds het volgende stukje. Maar tussen al het gepriegel, gezoek en gemopper door groeide er wel een erg goede hertenkop tussen mijn handen. Extreem bruikbaar, goed te doen en een perfecte basis. Alleen veel te klein. En het papier was te slap.

Dus printte ik de hele template nog een keer uit, maar dan 2 keer zo groot. Onze printer is niet helemaal geschikt om bergen papier op volgorde te houden, dus het was even puzzelen wat waarbij hoorde. Want elke pagina van de template was nu uitgesmeerd over 4 A4-jes. Het aan elkaar plakken van de delen van de vellen om de papier-stukjes bij elkaar te krijgen viel mee. En daarna begon het knippen, plakken en mopperen weer. Met het verschil dat ik nu de papieren onderdeeltjes op wat dikker karton plakte voor meer stevigheid. En Willem heeft geholpen met het frustrerende nummertjes-zoeken op de stukjes.

Het resultaat was deze keer een ontzettend gave, grote en imposante hertenkop. Ik was helemaal gelukkig! Daarna heb ik een tijd niets gedaan, de stukjes papier zaten in elkaar en ik had nog alle tijd. Tot ik op een dag in mijn agenda keek en moest concluderen dat ik niet meer 'meer dan een maand' had maar slechts 2 weken. Paniek! Het oorspronkelijke plan was om de kop te verstevigen en meer vorm te geven met papiermache, maar vanwege de hoeveelheid lagen die er dan nodig was besloot ik om dat niet te doen, het zou veel te lang duren. In plaats daarvan gebruikte ik Paverpol (een textiel-verharder) en kaasdoek. Dat werkte erg goed, alleen ontdekte ik dat ik het gewei had moeten vullen en verstevigen. Papier en karton raakt elke mogelijke stevigheid en vorm kwijt als het nat wordt. Om te zorgen dat de kop en het gewei toch een goede vorm zouden houden hebben we de staf ondersteboven gehangen, met wat stoelen er onder om het gewei in vorm te dwingen. Dat werkte best goed en met 3 lagen doek+paverpol was de kop stevig genoeg voor een afwerking.

Het gewei was nog wel wat wobbelig, en omdat elke staf een stukje verlichting in zich heeft om zeer geheime redenen (want, plot) besloten we bij het hert deze tussen het gewei te plaatsen. We hebben wel overwogen om de bek iets open te zetten, of de ogen te gebruiken maar in mijn idee zou dat er alleen maar raar uitzien. Bovendien heb ik ooit een Suske en Wiske boek gelezen waarbij het hert een lichtstraal van tussen de hoorns had dus ik vond dat hij daar hoorde te zitten.

Mijn eerste idee was om (bij gebrek aan beter) de kop gewoon te verven. Ik was daar niet helemaal tevreden over. De pepakura vorm was best hoekig en dat was nog goed te zien. Bovendien ben ik geen geweldige kunst-schilder. Ik wilde dus liever iets anders.
Als ik even niet weet wat ik wil dan ga ik zoeken in onze knutselkamer. Gewoon alle doorzoeken, zonder concreet doel om te vinden, in de hoop dat ik iets tegenkom wat helpt om te bedenken wat ik wil met mijn knutsel-project. Ik kwam een paar bollen dikke bambi-bruine wol tegen en dat bleek exact te zijn wat ik zocht.

De wol heb ik met paverpol in cirkels op de hals en achterkant van de kop geplakt. Dat gaf een heel mooi, beetje mystiekerig effect. Op de neus en oren heb ik de wol in de lengterichting geplakt, en om het gewei heb ik het gewikkeld. De stok heeft wol in de lengte-richting gekregen wat het een beetje het uiterlijk van een boom geeft. Vergeleken met de vorige 2 staven was deze bekleding een stuk minder bewerkelijk maar het bleef een enorme klus want een grote hertenkop is tof maar als je de wol er draadje voor draadje op plakt is het nog best een groot oppervlak.

Uiteindelijk heeft alles nog een laag paverpol gekregen voor de versteviging en een stukje weers-bestendigheid. Ik heb een paar details geverfd en delen bewerkt met koperkleurige Rub 'n Buff. De laatste laag vernis maakt de staf hopelijk nog beter regenbestendig en een dag voor het evenement begon was de staf klaar! Mooi op tijd dus. En ik was er nog redelijk tevreden mee ook.

Ik heb enorm veel complimenten gekregen op het evenement, en ik kon echt niet mijn glimlach onderdrukken als ik de spelers rond zag lopen met 'mijn' staven.

En nu: op naar de volgende Charm en de volgende staf! En deze keer plak ik gewoon een sticker op een stok en vind ik het wel best zo. Ik vrees dat mijn knutsel-trots dat niet gaat toestaan eigenlijk.
Maar deze keer ga ik wel eerder beginnen met knutselen!
Hoop ik...