JoomlaTemplates.me by iPage Reviews

Larp-personage perikelen

Category: Larp Published: Friday, 05 January 2018

Nieuw jaar, nieuwe larp! Vanaf komend voorjaar gaan we spelen op Frontier. Dit is een science fiction larp evenement, dus een totaal nieuwe ervaring voor ons. Dit keer geen middeleeuwse kleding met onmogelijke veters, 3 onderrokken en mouwen van een formaat dat ze prima in de pot kunnen hangen. Ik verheug me nu al op gewoon naar de wc kunnen gaan op larp! Leve klittenband en ritsen!

We gaan ons aansluiten bij een militaire groepering, wat het kostuum-gedeelte erg makkelijk maakt. Alles is gewoon voorgeschreven en online te bestellen. Geen hoofdbrekens over wat periode-verantwoord is, geen kilometers stof die door een naaimachine gaan om een jurk in elkaar te vloeken. Het is een stuk overzichtelijker en simpeler. Als ik eerlijk ben ook een beetje saaier maar ik vermoed dat we dat ooit nog wel goed gaan maken met de 'dress uniforms'. Ik kan straks na het weekend in ieder geval zeker alles in de wasmachine en de droger prakken zonder er moeilijk bij te hoeven kijken.

We zijn ook al aan het nadenken over props die we kunnen bouwen. Voor middeleeuws-fantasy konden we ons al redelijk uitleven, maar science fiction fantasy... WAUW! De mogelijkheden zijn eindeloos en ik vermoed dat we weer onnoemelijk veel onderdelen in China gaan bestellen; verlichting en displays en andere meuk. Ik ben al lekker los gegaan want ik ga een field-medic spelen en dus heb ik al diverse hippe apparaatjes. Ik kan je bloeddruk meten en je hartslag, en tegelijk je zuurstof gehalte in je bloed in de gaten houden en ook kan ik scannen hoe het zit met het vet en vocht gehalte van je gezichtshuid zodat ik je op tijd kan waarschuwen wanneer je je murf moet moisterizen. Kan alleen maar goed gaan.

Maar hoe hip en nieuw er van alles ook is, er blijft 1 ding dat denk ik voor mij op alle larps hetzelfde is. De oude, bestaande frustratie die denk ik veel larpers met mij delen...
Ik ben 43 jaar oud, en ik ga een personage van mijn eigen leeftijd spelen (dat verklaart dan gelijk waarom alles krak doet als ik buk ofzo). Ik ga een personage spelen die een beroeps-carriere heeft van rond de 25 jaar, want in de setting duurt de opleiding tot het 16e/18e levensjaar. Dat is dus een basis-opleiding en daarna nog 25 jaar werken, bijleren, ervaring opdoen, specialiseren, meer werken, trainingen krijgen en bijscholing (want ik zit niet bij de minste club) en zovoorts.
Kortom: ik ben een echte, doorgewinterde pro.
En ik heb 25 ervaringspunten te besteden...
Als ik kijk naar wat mijn personage realistisch gezien in huis zou moeten hebben dan kom ik daarmee nog niets eens op de helft van de skills die ik logischerwijs zou moeten hebben. En dat is best irritant. Ik begrijp de XP/EP/skills beperking die een organisatie haar spelers oplegt, bij elke larp. Een beginnend personage wil je geen grote krachten geven want er zijn te veel spelers die lekker willen power-playen en gewoon baas willen zijn. Dan is het niet handig als je zegt 'joh doe een tof verhaal om het te verantwoorden en dan mag jij super-alles-kunnende iets zijn'. Maar voor mij is het soms best een beetje frustererend. Ik wil best een toffe achtergrond schrijven, ga ik ook doen, met wat mijn personage allemaal ervaren heeft en geleerd en hoeveel jaar ze al meeloopt, maar dat gaat dan niet overeen komen met wat ik vanuit mijn skillset zal kunnen. 

Ik wil niet te veel klagen overigens, want ik vind het ook niet heel erg om te beginnen met minder skills dan logisch zouden zijn voor mijn leeftijd en ervaring.  Frontier is voor mij een compleet nieuw soort evenement en het is wel handig om in je personage te groeien en te leren omgaan met de skills in deze setting. En ik heb mijn oplossing ook wel voor handen hoor; er zijn dingen die ik (voor nu) achterwege kan laten omdat ik vanuit het beroep dat mijn personage heeft daar niets mee hoef te gaan doen. Ze kan het wel, ze doet het niet (in ieder geval niet totdat ik voldoende punten heb opgebouwd om de skills erbij te kopen). Er ruimte hebben om je personage te laten groeien is ook wel erg leuk.

Voor nu ga ik me storten op de meest tijdrovende en ingewikkelde klus bij het maken van elk larp-personage:
de naam verzinnen.