JoomlaTemplates.me by iPage Reviews

Groot Zwart Monster

Category: Dagelijks leven Published: Friday, 07 February 2014

Exact twee jaar geleden, op 7 februari 2012, was ik in de dierenwinkel. Ik moest daar iets kopen voor iemand maar wat weer ik niet meer. In dierenwinkels moet ik altijd even naar de beestjes kijken, geen idee waarom maar ik geloof dat meer mensen daar last van hebben. Op een van de glazen bakken hing een stuk papier met de waarschuwing 'Pas op, bijt!' en de dierenwinkel-veeg-meneer zei tegen me "Ja die is gevaarlijk hoor" terwijl ik in de glazen bak stond te turen.

Ik vermoed dat ik een lichte frons had, in de hoek lag een zwart bolletje pluis dat in de verste verte echt niet gevaarlijk leek. "Ik geloof niet dat iemand die ooit wil hebben" zei de lompe vent nog, waarna ik hem direct uit de droom hielp.

Het levensgevaarlijke bolletje pluis bleek een zwarte goudhamster te zijn, nooit geweten dat er zwarte goudhamsters bestonden maar ze zijn er dus echt. Of eentje in ieder geval en ik had hem voor 8,50 euro gekocht. Het meisje van de dierenwinkel mocht hem in een doosje doen, dat ging de vent niet doen. "Kom hier groot zwart monster" zei ze opgewekt terwijl ze haar hand in de bak stak en de bol pluis toesloeg. Mijn hamster had gelijk een naam en het dierenwinkelmeisje had snelle reflexen dus geen pleister nodig. Ze lachte, propte Groot Zwart Monster in een kartonnen doosje en vroeg of ik verder nog iets nodig had. Nou... ja dus, een kooi, zaagsel en voer enzo. Het meisje grijnsde vrolijk.
Ik weet het nog als de dag van gisteren.

Groot Zwart Monster is nooit echt handtam geworden, dat hoefde ook niet. Hij was een hamster, geen pluche knuffeltje. Mijn dochter vond hem erg lollig want hij klom graag in de tralies en hing dan ondersteboven. En dan liet hij soms los. Hij had ook een plastic bal waarin hij door het huis denderde. Over de drempel kon hij wel komen maar niet het randje van het kleed op, dat heb ik nooit begrepen.

De afgelopen twee weken was hij sloom aan het worden, vooral aan het slapen en ook 's nachts. Dat viel op want hij was een behoorlijke herrieschopper in het donker. Ik had mijn dochter al gewaarschuwd, Monster is al heel oud voor een hamstertje. We hebben het opgezocht op wikipedia, hamsters worden gemiddeld anderhalf tot twee jaar oud. En Monster was al ruim volwassen en een paar maanden in de dierenwinkel de boel aan het terroriseren toen ik hem kocht. Dus hij was een hoogbejaarde zwarte goudhamster. Maar bijtgraag of niet, hij was wel een huisgenootje dus ik hoopte dat hij gewoon besloten had een winterslaap te gaan houden ofzo. Het voer dat ik naast hem legde at hij op en zijn waterfles kon hij ook nog vinden dus het viel vast mee, hij kon nog best een paar maanden mee vond ik.

Groot Zwart Monster dacht daar anders over, vandaag, op de dag af exact twee jaar nadat ik hem kocht is hij overleden. Het is geen drama want hij had een lang en hopelijk hamsterwaardig leven, maar het is wel verdrieterig en sippig.