JoomlaTemplates.me by iPage Reviews

echt belletje trekken!

Category: Dagelijks leven Published: Sunday, 28 September 2014

Binnenkort krijgen we de sleutels van ons nieuwe thuis. De eerste verhuisdozen worden al gevuld. De eerste vuilniszak met nutteloze troep waarvan we niet eens wisten dat we het hadden ligt al in de container. En de ideeen over wat voor bank we willen zijn al gematched, min meerish. Verhuizen is een stressvolle aangelegenheid maar deze keer kijk ik er echt naar uit. We gaan ons 3-kamer flatje wat er in opgeruimde staat verdacht veel uitziet als een monsterhok (iets met larp) omruilen voor Riverrun.

Jawel, Riverrun: het kasteel van de Tully's uit Game of Thrones.
Wij hebben het gekozen en gaan er wonen, met kerst staat onze boom daar.
Oke, ik geef het toe, we hebben geen kasteel-formaat burcht opgekocht, maar wel een handzaam paleisje dat bij ons past. In veel opzichten lijkt het op Riverrun.

Ten eerste ligt het aan een rivier, niet de Thumblestone of de Red Fork maar de Lek. Waarom iemand een rivier Lek zou noemen is mij een raadsel. Zo lek lijkt de Lek me niet, al het water blijft er redelijk mooi in. Wat ons uitzicht ten goede komt.
Ten tweede zit er, zoals een goede kasteelburcht betaamt, een wenteltrap en een open haard in.
En ten slotte is het best wel oud, bouwjaar 1890 dus het heeft geschiedenis.

We hebben geen huis in 'authentieke staat' met een hoop 'klassieke elementen' en de 'sfeer van vroeger' gekocht. Dat is funda-taal voor 'ren hard weg, dit is een bouwval'. Het staat ook niet op een of andere monumentenlijst dus we mogen er best een spijker in slaan als we daar behoefte aan hebben. Het is wel beschermd dorpsgezicht, dus we mogen niet de kozijnen in knetter-roze schilderen, maar daar had ik toch geen zin in. Ik kan nu wel proberen om subsidie te krijgen om de authentieke raam-luiken terug te laten plaatsen. Om maar iets te noemen.

Nee, onze Riverrun is enkele jaren geleden gerenoveerd. Maar wel met behoud van wat 'karakteristieke' meuk. Zoals houten schuif-luiken bij de ramen, en plafondbalken in de woonkamer.
En een trekbel...
Ik vond het huis al leuk maar ik was compleet verkocht bij de trekbal.

Als kind was ik niet heel fanatiek met het spelletje belletje-trek, ik hobbelde meestal achter de anderen aan. Ik vroeg me we de hele middag dan af waarom dat spel belletje 'trekken' heette. Zelfs in mijn jeugd had iedereen al zo'n zwart blokje met wit knopje om op te duwen naast de deur. Later ontdekte ik dat vroegah de mensen trek-bellen hadden.

Nu heb ik dat niet alleen in het echt gezien, hij zit ook nog eens in het huis waar ik in ga wonen.
Dus als je dan op visite komt mag je echt belletje trekken!
Maar dan niet hard wegrennen hoor, want dan kom je er niet meer in.