JoomlaTemplates.me by iPage Reviews

eindelijk een DZJENG

Category: Dagelijks leven Published: Friday, 10 April 2015

Vorig jaar heb ik meegedaan met het workshop-weekend van de Stichting Draailier en Doedelzak als beginnend draalierder. Twee weken voor het weekend mocht ik een leenlier ophalen en kreeg ik de basics uitgelegd zodat ik thuis wat kon pielen er mee. Ik woonde toen nog in een flat dus mijn buren waren daar vast heel blij mee. Het heeft ze in ieder geval voorbereidt op de komst van mijn vriend z'n doedelzak, maar da's een ander verhaal.

Het workshop-weekend was intens vanwege alle nieuwe dingen die ik leerde. Ik merkte dat ervaring met accordeon spelen een voordeel geeft met draailier; je bent gewend links en rechts iets anders te doen, en je kan met toetsen omgaan. De toetsen zitten alleen links, maar daar kwam mijn piano-ervaring weer bij van pas. Ik leerde wat melodietjes en ik leerde dat je niet alle toonaarden kan spelen op dezelfde lier vanwege de bourdons. Sommige dingen klinken echt heel naar. Maar je kan de bourdons ook even 'uit' zetten, dat leerde ik ook. En ik leerde nog veel meer en ik leerde een aantal draailier en doedel-mensen kennen.

Ik was helemaal gelukkig met mijn nieuwe kennis. Draailier heeft me altijd geintrigeerd namelijk. Mijn moeder was muzieklerares en -fanaat en mijn vader was klusser. Toen ik klein was heeft mijn vader weleens een draailier gebouwd omdat mijn moeder dat graag wilde. Dat deed hij in workshops bij wat later de stichting zou worden waar ik nu workshops doe. Zijn draailier was een beetje niet helemaal gelukt...
Het wiel was niet rond en het ding maakte een dusdanige herrie dat mijn moeder hem naar de sier-vitrine heeft verbannen. Want hij was wel heel mooi en oogde zeer draailierderig.
Maar het geluid wat er uit kwam deed niets af aan mijn verbazing over dat instrument met al die franje-met-nut er aan, knopjes en een draai-zwengel en een wiel en een kast om de snaren en draaiknoppen voor het stemmen, geniaal! En er zou ook nog eens mooie muziek uit kunnen komen, als de bouwer die hem gemaakt had meer ervaring had gehad dan mijn vader had.

Maar goed, bijna 30 jaar later heb ik dan toch nog kennis mogen maken met een echte draailieren en het ware geluid op festivals. En weer zo'n 5 jaar later heb ik er zelf eentje mogen vasthouden en leerde ik er een beetje niet te naar geluid uit te draaien.

Het nadeel van muziek maken en wonen in een flat is dat de tijd dat je kan muziek maken extreem beperkt is en niet te combineren met een fulltime baan. Het nadeel een leenlier is dat hij na een paar maanden terug moet. En dat was geen fijne combinatie want ik had helemaal niet zo veel kunnen spelen als ik had gewild. Maar enkele maanden geleden werd een droom werkelijkheid, ik kreeg mijn eigen draailier. Een niet te onbetaalbaar studiemodel om het hopelijk goed op te leren.

En daar begon de frustratie... ik kreeg niet dat stereotype draailier-DZJENG uit de trompetsnaar. Die snaar zit er nogal bijzonder op met een trildingetje. Als je even iets versnelt met je draaizwengel dan slaat die snaar aan en hoor je iets dat lijkt op DZJENG en zo kun je een ritme onder je muziek zetten. Maar hoe ik ook mijn best deed en wat ik ook probeerde, geen DZJENG... De vorige eigenaar had de trompetsnaar vervangen met een gitaarsnaar, iets met budget enzo en hij had gezegd dat dat prima ging. Ergens heel diep van binnen tetterde een stemmetje dat dat stom was, dat kon niet, de geoliede-darm-snaren hoorden er op, dit was geen 13-in-dozijn gitaar, en zo mopperde het door. Maar ik dacht dat ik overdreef, je moet muziek maken, niet blase doen!

Uiteindelijk heb ik nu toch de (best wel duurdere) snaar besteld die er volgens het papiertje van de bouwer op hoort, en wat denk je? Ik DZJENG er ineens heel lustig op los! Geen moeite, geen centje pijn, gewoon DZJENG als ik hem wil hebben!
Oke, dat is wel erg overdreven, ik moet duidelijk nog heel veel aan mijn techniek werken en oefenen om de DZJENG daadwerkelijk onder controle te krijgen. Maar de opluchting dat het toch niet aan mij lag is enorm!
En ik ken een antieke-snaren-leverancier die er een trouwe klant bij heeft (en zijn gitaarsnaren lekker mag houden).