JoomlaTemplates.me by iPage Reviews

harmonium

Category: Dagelijks leven Published: Saturday, 22 August 2015

Willem verraste me van de week met een Indisch harmonium. Dat is ongeveer hetzelfde als een gewoon harmonium maar dan draagbaar en met een balg aan de achterkant.

Er zijn mensen die bij het lezen hiervan grinnikend vragen of we nog niet genoeg muziekinstrumenten in huis hebben, waarop ik kan antwoorden dat dat nooit het geval zal zijn. Bovendien deze valt in een andere rubriek dan een exotische toeter die er tof uitziet en voor de heb mooi in de vensterbank ligt.
Mijn harmoniumpje valt in de rubriek 'deze heb ik nodig'!

Ik doe tegenwoordig een poging tot leren draailier spelen. Een draailier is een leuk instrument, maar niet eentje die je uit z'n tas pakt, ff gaat zitten om 1 melodietje te spelen en weer weg legt. Draailieren eisen gewoon aandacht, stemmen, hars of geen hars, watje dat vervangen moet worden, liefde geven, etcetera.

Ooit speelde ik accordeon, en toegegeven je moet echt even gaan zitten om daar op te spelen maar afgezien daarvan kun je hem pakken, zitten en deuntje spelen. Maar ik heb geen accordeon meer. Ik heb ook piano gespeeld, een uitstekend instrument om onder de vingers te nemen als je de behoefte voelt om 5 seconden te besteden aan iets muzikaals de wereld in te rammelen. Maar een piano is niet meer te nemen en ik maak ook graag muziek op andere plaatsen dan de hoek van de huiskamer.

Mijn harmonium is dus een instrument waar ik heel blij van word. Snel te pakken, snel te spelen, overal mee naartoe te nemen en erg low-maintenance.De toetsen zijn at kleiner dan ik gewend ben maar dat is met genoeg spelen zo verholpen. De balg is erg grappig, hij gaat vrij lang door met lucht doorblazen nadat je stopt met balgen dus het is goed mogelijk om met de linkerhand de registers en de bourdons te regelen. Je kan ook de klep open doen en de beugeltjes van de houtjes af halen en dan komt die tong open te staan. Voor meer continue phweeeeeeeeeee geluid.

Willem heeft ook al moeten balg-balgen, want ik wilde een menuet van Bach spelen uit mijn enige bewaarde piano-boekje. Met twee handen spelen kan wel en het klavier-bereik is daar groot genoeg voor maar er moet wel gebalgd worden. Maar het lukte nog best met mijn menuetje, en met wat volksmuziekjes uit mijn Beeraak boekje. Mijn draailierdeuntjes doen het ook prima op klavier.

Ik ben nog steeds even enthousiast wat betreft draailier spelen en dat goed leren spelen. Maar af en toe gewoon even simpel muziek tetteren is ook noodzakelijk.