Niet te koop

Category: Dagelijks leven Published: Friday, 30 December 2016

Niet al te lang geleden besloot ik dat ik een nieuwe creatieve hobby nodig had. Niet omdat ik nog geen creative hobbies heb maar al mijn hobbies hebben een werkplek nodig. Al mijn creatieve gepruts gaat gepaard met lijm, verf, latex, verfafbranders, pyrograafdinggeval en andere zooi die niet goed samengaan met hangen op de bank. Ik zocht een hobby die ik hangend op de bank met de tv aan kon uitvoeren.

Dat klinkt misschien een beetje raar, maar als je best wel creatief bent dan is op de bank tv kijken niet altijd even leuk. Ik word vaak nogal onrustig van het niets-doen, terwijl dat niets-doen gewoon ook goed is voor een mens. Soms moet je gewoon even niet nuttig bezig zijn maar gewoon ontspannen pielen. En ontspannen pielen werkt niet als je eerst een houten onderblad moet klaarleggen, daar wel eerst ruimte voor moet maken, je bak water niet mag vergeten en de keukenrol tussen de kaken van de kat vandaan moet redden. Dat is geen scenario voor lekker ontspannen omgecompliceerd 'pielen'.

Zoals zo vaak was google een redelijk goede vriend, 'portable crafts' bleek een goede zoekterm te zijn. De eerste tips waren haken, breien en borduren. Ik heb een bloedhekel aan haken, breien en borduren. Mijn moeder is namelijk ge-wel-dig goed in haken en breien. Zij heeft dan weer een hekel aan borduren want allebei mijn oma's waren daar ge-wel-dig goed in, en ik heb dus een verlaat trauma daarvan. Als moeder of oma namelijk ergens erg goed in zijn gaan ze proberen het je te leren en iets leren van je moeder is altijd een drama. Vraag maar aan mijn dochter.

Na enig zoeken ontdekte ik 'kumihimo', dat is een Japanse manier van vlechten die lijkt op punniken maar dan anders. Kumihimo is Japans en het betekend iets en ik ben inmiddels van mening dat kumi staat voor veel-te-veel-touwtjes en himo voor hopeloos-in-de-knoop. Je vlecht dus met een soort schuim-ding met gleufjes aan de zijkanten en een gat in het midden. Volgens mij moet het ook zonder het schuimding kunnen maar dan raken je touwtjes meer in de knoop en raak je als kumihimist de tel kwijt en in de war dus met dat schuimding is het makkelijker. Als je precies wilt weten hoe het werkt: google! Er zijn een hoop sites met leuke uitleg en mooie foto's die het allemaal geweldig uitleggen, dus dat hoef ik dat niet te doen, dat scheelt weer.

Kumihimo blijkt een hele fijne hobby voor op de bank te zijn. Het is schoon, droog, stinkt niet, heeft beperkt ruimte nodig en de enige uitdaging die het uitvoeren op de bank heeft is het op afstand houden van de kat. Die vind die draden namelijk ook heel erg leuk. Het vlechtwerk zelf is makkelijk op te zetten, de eerste paar touw-slagen zijn even zoeken met een nieuw patroon maar daarna zijn het repeterende handelingen waar je niet te veel op hoeft te letten maar toch wel een beetje. Voor mij is het in ieder geval heel meditatief-therapeutisch ontspannend en dat is inderdaad precies wat ik zocht: ontspannen gepiel voor op de bank.

Het resultaat van mijn gekumihimees is een eind mooi gevlochten koord van satijndraad in verschillende kleuren, al dan niet met kraaltjes. Best mooi spul en uitermate geschikt om sieraden van te maken. Dat is ook leuker dan het opsparen en nooit iets mee doen. Mijn werkstukjes krijgen dus sluitingen en dan ben ik erg trots op het resultaat maar heb ik geen flauw idee wat ik ermee moet. Ik draag niet zo vaak sieraden en het gaat me meer om het ontspannen-knus maken er van eigenlijk.

Gelukkig was het pasgeleden kerst! Ik heb bijna mijn hele voorraad gekumihimoode sieraden kado gedaan aan familie en vrienden. Geniaal, mensen heel blij, ik heel blij en best wel trots op mijn maaksels en dat mensen blij waren met iets dat ik in elkaar geprutst heb. Dat doet een inwendig klein meisje heel erg goed. Ik heb van best wel wat mensen een heel lief advies gekregen dat tegelijk best een super-compliment is: ik moest die sieraden gaan verkopen! Daar werd ik wel een beetje verlegen van hoor.

Maar als ik dit ga doen voor de verkoop, voor handel en inkomsten dan is het geen hobby meer. Dan moet ik zorgen dat ik dingen op voorraad heb, op tijd klaar heb, misschien krijg ik opdrachten en moet ik aan kwaliteits-dingen gaan voldoen want mensen betalen er tenslotte voor... en voor je het weet zit ik niet meer ontspannen op de bank te pielen!

Dit is mijn bank-hang-hobby, ik kumihimineer voor mijn ontspanning en rust en plezier en op deze manier heb ik ook altijd iets leuks en persoonlijks om kado te doen. Dus voor de komende verjaardagen, kersten en moederdagen hoef ik niet meer mijn hersens te pijnigen wat ik kado ga geven!
We gaan wel een mooie manier zoeken om mijn maaksel te laten zien, en als je hier toevallig een keer bent en je ziet iets wat je leuk vind laat het dan gerust weten.