JoomlaTemplates.me by iPage Reviews

Het boek, dan toch nog

Category: Dagelijks leven Published: Monday, 01 December 2014

Het heeft even geduurd maar ik heb me er dan toch aan gewaagd; ik ben begonnen met de boekenserie A Song of Ice and Fire. Een tijd lang heb ik getwijfeld of ik de boeken wel wilde lezen. Ik vind de serie op tv namelijk best leuk om te zien. Gemiddeld dan. Er zijn afleveringen dat ik denk WHIEJ! en ze nog een keer kijk en nog een keer en er zijn afleveringen bij waar ik met moeite doorheen ploeg. Maar dat is met alle tv-series nietwaar?

Met boekenseries is dat ook, maar niet-amusante boeken zijn lastiger om doorheen te ploegen dan niet-amusante afleveringen van tv-series. Een tv kun je gewoon als bewegend-behang-met-geluid aanzetten en niet te veel opletten en dan volg je het ook nog wel. Bij een boek moet je lezen en opletten anders staar je naar de lettertjes en 3 pagina's later komt er een naam voorbij die je duidelijk eerder hebt moeten lezen maar die niet tot de grijze massa is doorgedrongen.

Dat euvel had ik met de boeken uit de His Dark Materials trilogie. Het eerste boek daarvan is verfilmd als The Golden Compass. Ik vond dat een leuke film, hoop leuke plaatjes die voorbij komen en ook nog iets van een verhaal. Nee erg veeleisend ben ik niet in mijn filmkeuze, ik wil gewoon vermaakt worden zonder dat het mij te veel moeite kost. Mooie plaatjes, beetje verhaal, niet te diep nadenken en ik ben een fan! Toen na de eerste film de rest van de boeken niet verfilmd zou gaan worden ben ik de boeken maar gaan lezen, Het eerste boek was goed om te lezen maar ik ben blij dat ze die andere twee niet hebben verfilmd! Wat een drama was dat om doorheen te komen...

Harry Potter was een ander verhaal, daarvan heb ik eerst de boeken gelezen en daarna kwamen de films. Met angst en beven heb ik daar ongeduldig naar uit gekeken. Als ik eerst het boek heb gelezen vind ik de film daarna over het algemeen helemaal niets. Want in boeken heb je meer achtergrond informatie over situaties en personen zonder dat dat het verhaal, de plotlijn of de dialogen beïnvloed. Je kan in een boek tenslotte informatie er bij schrijven. In films is dat wat lastiger, er kan een narrator zijn of personages kunnen het vertellen maar dat is het toch eigenlijk ook niet, je mist veel. En als je dat 'veel' al wel kent uit het boek en in de film wordt daar aan voorbijgegaan dan vind ik dat niet leuk. Zo kan ik de Lord of the Rings films niet kijken zonder opmerkingen te maken over Tom Bombadil.

Maar bij Harry Potter viel het mee, er is genoeg geschrapt om de films gevoelsmatig los van de boeken te kunnen zien. Voor mij wel in ieder geval. Het is hetzelfde verhaal, je weet wat er gaat gebeuren en veel kleine dingen in de film zijn erg leuk als je de boeken kent. Maar er worden geen halve verhalen afgeraffeld omdat die in het boek stonden, of grote delen aangepast omdat dat een bioscoop-publiek beter zou aanspreken. Zoals die halve gare liefdesverhouding in Lord of the Rings tussen de elf en de kerel. Daar kan ik ook leuke opmerkingen over maken. Maar verder vind ik de Tolkien-verfilmingen wel heel leuk om te kijken hoor, veel leuke plaatjes komen er langs.

Maar nu ben ik dus begonnen in het eerste deel van A Song of Ice and Fire, a Game of Thrones. Ver ben ik nog niet, pagina 77 maar ik vind het een heel prettig boek om te lezen. Het loopt lekker vlot en toch niet te snel. Ik kan het halverwege een zin wegleggen als ik iets moet doen (marskoekjes uit de oven redden van verbranding) en daarna weer op pakken zonder een halve pagina terug te moeten lezen omdat ik niet meer weet waar het over ging.

En de vergelijking met de serie? De serie volgt duidelijk de boeken, het valt me nu op dat er dingen in de serie zijn waarvan ik nu denk 'Oooooh is dat daarom?' maar toen ik hem keek niet stoorden vanwege halve verhaallijnen. Het is leuk om meer diepte te zien in de personages, meer uitleg over het hoe en waarom van de karakters. Het is ook fijn om een boek met meer dan 2 hoofdrolspelers te lezen en nu eens niet elke keer me af te vragen wie wie ook alweer was. Ik ben zo slecht in namen, ook bij het lezen van boeken! En dat is wel een handicap bij alles met meer personen er in beschreven dan een gemiddeld Jip & Janneke verhaaltje. Maar bij dit boek is dat geen probleem want ik volg ze al 2 seizoenen lang op het bewegende behang! Seizoen 3 hebben we nu op de tv staan, dus daar ga ik vanavond mee verder.

En nu maar hopen dat ik niet te snel lees, want dan haal ik straks de serie in met de boeken en dan weet ik niet hoe leuk ik de serie nog ga vinden. Ik denk nog steeds even leuk, maar het zal toch anders zijn als ik weet wat er gaat gebeuren.

"