3D printer

Category: Dagelijks leven Published: Friday, 26 April 2019

In tegenstelling tot wat sommige mensen denken heb ik niet heel veel hobbies. Ik doe aan haken, D&D en larp. Lekker overzichtelijk toch? Het lijkt veel meer omdat we voor  een hoop 'sub-hobbies' hebben. Voor larp zijn dan subhobbies als kostuums maken, wapens bouwen en props maken. Voor D&D hebben we onder andere dobbelstenen verzamelen, miniaturen verven en avonturen schrijven. Zelfs voor haken heb ik een sub-hobbie: wol verzamelen! En sinds vandaag heb ik een nieuwe sub-hobby die onder de rubrieken 'larp' en 'D&D' valt: 3D printen!

Jawel, we hebben een 3D printer, gisteren kwam hij binnen! Willem heeft vervolgens de hele nacht zitten ploeteren en vanochtend stond de printer helemaal in elkaar met het eerste printje op de plaat.

We hebben wel een tijd nagedacht over of we zo'n ding wel wilden aanschaffen. Een goede kwaliteit 3D printer is namelijk niet echt goedkoop te noemen. Aan de andere kant, tut dusver gebruikten we voor veel props hout als basis. Goed hout is ook niet echt goedkoop te noemen, we hadden altijd wel extra gereedschap nodig en het goed in model krijgen kost echt uren werk. Het is ook lastig om echt goed te krijgen, en als het afwijkt dan is het niet echt werk dat je over gaat doen. Bovendien heeft hout een behoorlijk gewicht, wat ook niet altijd erg praktisch is.
Met een 3D printer ligt dat anders, de printer zelf kost je weliswaar een rib uit je lijf, maar het plastic wat je er in doet valt best mee qua kosten. En het scheelt enorm in het gewicht!

We hebben ook props gemaakt met kippengaas en papier mache, wat best een hoop werk is en heel lastig in model te krijgen. Ik ben ook bezig geweest met Pepakura, met hele mooie resultaten, maar ik moest daar altijd veel moeite doen om dingen in de vorm te krijgen ie ik voor ogen had. Dat lukte vaak wel redelijk, maar met een hoop geimproviseer en dure materialen (zoals 3 liter paverpol...).

Begrijp me niet verkeerd hoor, het maken van props en alle tijd, moeite en frustraties die daar bij horen vinden we erg leuk. Als het bouw/maak proces moeilijk was dan is het nog gaver als dat een hip resultaat oplevert. Maar we bleven tegen materiaal-beperkingen aanlopen. Uiteindelijk hebben we de knoop doorgehakt en gewoon zo'n ding aangeschaft. En hij staat nu in volle glorie op tafel geduldig te wachten tot hij kilo's en kilo's aan plastic draad mag gaan omzetten in hippe props. En miniaturen en dungeon-onderdelen voor D&D. En prullaria.
(Overigens gebiedt eerlijkheid mij om te vermelden dat 'mijn' 3D printer eigenlijk van Willem is, verlaat verjaardagskado, maar we hebben bij de notaris een papiertje getekend dat alles van ons samen is. Dus ik mag er vast ook wel mee prutsen van hem.)

Dit betekend absoluut niet het einde van mijn knutsel-frustraties. Gelukkig niet, als alles makkelijk zou worden nu ineens dan ga ik me vervelen!
Mijn frustraties gaan hem nu denk ik zitten in mijn onkunde in het maken van 3D modellen om door de printer te laten maken. Ik heb de eerste '3D modelling for 3D printing' online cursus al in mijn bookmarks staan. We kunnen ons al wel uitleven hoor, er is genoeg online te vinden en te downloaden, en dan kunnen we heerlijk frustraties vinden in instellingen, temperatuur en weet ik wat er zoals mis kan gaan. Dat is gewoon een leer-proces waar ik enorm veel zin in heb.

Het grote wachten is nu op mijn eerste eigen maaksel!
Ik voorspel een bergje uitgeharde plastic-blub die er uit ziet als een 3D-drol en totaal niet lijkt op mijn ontwerp.