Aquarel in kleine stapjes

Category: Dagelijks leven Published: Wednesday, 25 March 2020

Op 20 januari ontdekte ik aquarelverf, en de 21e werd mijn eigen paletje thuisbezorgd en kon ik aan de slag ermee. Nu heb ik heb ik nooit iets gehad met tekenen en schilderen. Dat had alles te maken met de combinatie 'ergens niet goed in zijn' en het daarom 'niet leuk vinden' met als gevolg 'niet willen oefenen' en dan word je er ook niet beter in, maar dat geeft niet want je vind het toch niet leuk. Maar aquarel verven vind ik wel leuk, om wat voor vage reden dan ook.

Ik doe wel aan 'zentangle',dat is een soort meditatief vormen tekenen. Dat is wel leuk, maar dat hoeft nergens op te lijken, en dan kan ik het blijkbaar wel. Ik kan alleen niet iets tekenen dat ergens op moet lijken. Met aquarel kun je van alles doen, maar vooral mooie vlekken maken in blije kleuren, en ik vermoed dat dat is wat ik er leuk aan vind.

Maar goed, ik had aquarel ontdekt, had een setje verf en wat penselen gekocht, en nu wilde ik toch wel iets van technieken leren. Google en youtube zijn geweldige bronnen van informatie, en het eerste wat ik leerde was dat aquarel de meest moeilijke schildertechniek is en dat je eerst moet leren tekenen om het te kunnen leren. Dat heb ik genegeerd, want ik had er niets aan. Daarna ontdekte ik dat aquarel uitermate geschikt is om landschappen te schilderen, die er heel echt uit kunnen zien en dan lijken op een echte locatie. Dat stuk heb ik ook genegeerd. Ik ontdekte ook dat ik bloemen... nee.... mensen... realistische kippen? NEE! Ik ontdekte ook ergens dat je absoluut moet beginnen met je eigen stijl ontdekken. Eigen stijl? Ik heb nog nooit getekend, hoe moet ik die dan ontdekken?

Ik wil gewoon met kleuren spelen, en ik moet wel iets van technieken leren want ik heb nooit tekenen of waterverven geleerd en als volwassene met totaal geen teken-ervaring is experimenteren en het zelf ontdekken wat lastiger. Ik denk dat ik dat echt wel ga doen zodra ik wat meer op gang ben, maar om op gang te komen heb ik echt wel hulp nodig.

Ondertussen heb ik ontdekt wat wel werkt bij mij: supersimpele youtube tutorials nadoen. Er zijn er genoeg, met blije personen die alles voorkauwen en ik heb er geen eigen creativiteit voor nodig. Daar heb ik namelijk nog geen tijd voor, want ik zit nog heerlijk te puzzelen tussen welke kleuren wel mengen en welke wat smoezelig worden. En welke penseel fijn is waarbij. En hoeveel water je over het papier heen kan soppen voordat het een hopeloos moeras wordt. En hoe je de kat kan overtuigen niet over je natte werk heen te denderen (plantenspuit). En hoe je je aquarelverf-napjes vochtig kan krijgen zonder je knetterdure hip-beest-haren penseel te gebruiken (die plantenspuit!). En ga zo maar door.

Ik heb nu ook een erg leuk boek, dat hetzelfde werkt maar dan anders. In plaats van dat je het filmpje na kan doen staat op de ene pagina het voorbeeld met de uitleg, en op de pagina er naast staat de schets klaar om ingeschilderd te worden. Ik was begonnen met de schets na te tekenen, maar ik heb besloten gewoon lekker in mijn boek te gaan kledderen en gewoon het rustig door te gaan werken. Dat scheelt 'ik kan nog niet schetsen' stress. Dat oefen ik trouwens wel, schetsen, dat resultaat ga je voorlopig echt nog niet op facebook terug zien!

Het leuke van klakkeloos het stappen van een ander volgen is dat het resultaat best toonbaar is. Het ziet er uit alsof ik heel creatief ben geweest en weet wat ik doe, in plaats van dat ik iets heb zitten leren en oefenen en daar een willekeurige vorm voor nodig had. Maar ik wil niemand voor de gek houden, vooral mezelf niet! Ik ga echt wel 'mijn eigen ding' doen met aquarel, zodra ik ontdekt heb wat dat is. Ik probeer het nu wel elke dag hoor, maar het resultaat is nooit facebook-waardig, dus die krijg je voorlopig ook mooi niet te zien! Voorlopig ga ik me lekker vermaken en oefenen en de resultaten laten zien, en de bijbehorende instructies delen, wie weet heeft iemand anders er ook wel net zo veel lol in als ik.

 

De tutorials die ik gebruikt heb zijn deze:
Vogeltjes-tekening
Veren

het boek: