3D, dit komt vast goed...

Category: 3D printen Published: Sunday, 29 December 2019

Het afgelopen jaar ben ik blog-technisch gezien erg stil geweest, maar dat betekend niet dat ik niets noemenswaardigs gedaan heb. Zo ben ik onder andere bezig geweest met 3D print dingen. Veel waren niet heel succesvol moet ik helaas toegeven. Het is soms best complex en ik sta nou niet echt bekend om mijn engelengeduld. Vooral niet als het niet helemaal gaat zoals ik wil. En er waren momenten dat ik vrij zeker wist dat de printer een hekel aan me heeft.

Een bijzonder amusant voorbeeld is mijn poging tot het printen van D&D miniaturen. Er zijn hele mooie te koop, maar er zijn er ook genoeg te downloaden met dank aan geweldige artiesten die hun creaties gratis beschikbaar maken. Daar ben ik dus mee aan de slag gegaan.

Als je gaat 3D printen dan moet je rekening houden met overhang, een printer kan niet in het luchtledige beginnen, en om armen, wapperende mantels en uitgestoken zwaarden goed te krijgen moet je werken met 'supports'. Dat zijn een soort van bouwsteigertjes die je meeprint, en na afloop van het model verwijderd.

Op zich kreeg ik de strakheid van de poppetjes redelijk goed, maar de supports wilden er niet af zonder dat er stukjes poppetje af braken. Ik weet niet hoe veel poppetjes ik geprint hebt en weggegooid omdat ze aan bonken gingen met het verwijderen van de supports. Ik ben veel bezig geweest met de settings van supports en daar ben ik best handig in inmiddels, ik kan ze exact daar zetten waar nodig en niet meer dan dat. Maar het verwijderen, dat lukte me niet.

Tot een vriendin langs kwam. Ik had een poppetje voor haar geprint (geen garanties) en ze ging zelf de supports verwijderen. Dit was een eerste versie print, dus met de automatische supports en het kreng stond dus echt compleet in de steigers. De vriendin ging rustig met tangetjes en scalpeltje op te bank zitten, prutste ein-de-loos lang, friedeltje voor friedeltje plastic van het poppetje af en een half uur later (of een uur? ik weet het niet meer) was het kleine heldje compleet ontdaan van alle supports en alleen het (erg dunne) zwaardje was afgebroken.
Mijn taktiek van 'support met ene tang, poppetje met andere tang en een goede ruk' was blijkbaar niet hoe het moest... Weer wat geleerd!
Nu nog leren het geduld op te brengen wat er voor nodig is.

Naast een hoop printen wat ik gedownload heb ben ik ook bezig geweest met proberen mezelf te leren 3D modelleren. Daarvoor had ik Blender gedownload en heb ik veel te veel tutorial doorgeploegd. Het lukte me echt niet! Blender is geweldig 3D modelleer software hoor, daar twijfel ik niet over, maar het is gemaakt om in 3D te tekenen. Ik kan al niet gewoon tekenen, digitaal tekenen is helemaal hopeloos bij mij en dat dan 3-dimensionaal... daar werd ik erg sip van! Omdat Blender gemaakt is om te tekenen (dus vrije vormen) is het lastig om met maten te werken.

Op aanraden van een vriend ben ik afgelopen week begonnen met kijken naar Fusion360. Dat is een CAD programma, en da's ook nog niet heel eenvoudig maar daar kan ik wel als ik een vierkant wil maken gewoon in mm de maten die ik wil intypen. Het lastige met dergelijke programma's blijft dat er ontieglijk veel opties in zitten, die ik niet ga vinden zonder hulp. Gelukkig zijn er een hoop vriendelijke mensen die tutorials maken voor klunsjes zoals ik, en die dan op youtube zetten. Ik heb gisteren een (p)Lego-blokje gemaakt, en vandaag een bierflesje-vorm. En ze zijn zowaar ook nog gelukt! Ik heb ze geprint en ik ben best trots op mijn prutsels. Morgen ga ik geloof ik een paperclip proberen te modelleren en dat klinkt heel ingewikkeld maar het filmpje duurt maar een kwartier dus dat zou mee moeten valleb. Bovendien legt die gast het voor mij heel goed uit, ik hoef niet heel vaak het filmpje een stukje terug te doen omdat ik er geen zak van snap.

Ik heb genoeg plannen en ideeën voor mijn eigen ontwerpen, en met elke nieuwe mogelijkheid die ik ontdek komen er meer ideeën bij. Ik ben heel benieuwd naar wat ik allemaal ga maken! Sowieso gaan we nog verder met de dungeon tiles, daar heb ik genoeg ideeen voor. Nu alleen nog tijd vinden om alles te doen.