Met werk gaan we dit jaar als kerst-uitje naar de Toppers Kersteditie. Mijn muziek? Niet echt maar het wordt zeker heel gezellig, we krijgen eten en ik heb er zin in. Nu is er wel een dresscode: Christmas Red and Snowy White. Voor het gemak hebben ze op hun website ook een webshop met kleding in de juiste kleuren.

Mijn vrouwelijke collega's waren al heel enthousiast; we trekken allemaal hetzelfde aan! En in het rondgestuurd mailtje stond ook een foto van wat we mogelijk allemaal zouden kunnen aantrekken. Mijn nekharen kregen het acuut op hun heupen en mijn enige gedachte was 'nope'. Ik heb denk ik niet een heel slecht figuur, toegegeven ik zou meer kunnen sporten en minder kunnen snoepen en dat is te zien maar al met al valt het vast wel mee. Dat gezegd hebbende, er is gewoon kleding waar ik me niet prettig in voel. En het plaatje was alles waar ik me niet prettig in voel! Ik heb dus vriendelijk geantwoord dat ik het idee erg leuk vind maar dat ik me daar niet een hele avond fijn in zou voelen, en dat ik liever zelf iets uit zou zoeken.

Stiekum wist ik namelijk al precies wat ik aan wilde trekken op het moment dat de agenda-uitnodiging voor het kerstfeest binnen kwam; Simplicty 1773, het korte jurkje in sneeuwig wit met het korte overjurkje in kerstig rood, met sneeuwig witte bontrandjes.

Het bleek dat ik niet de enige was die wat anders wilde. Het gevolg is dus dat alle dames op het werk druk aan het uitzoeken, verzinnen, samenwerken en vooral er over praten zijn. Een van mijn collega's wilde ook wel erg graag zo'n jurkje als ik zou gaan maken, en ze liet het ook direct weten toen ik het plaatje liet zien. Dus ging ik niet 1 maar 2 jurkje-setjes maken. Dat is nog best spannend, als ik voor mezelf iets maakt en het klopt niet helemaal dan maakt dat niet zo uit. Beetje links en rechts prutsen en het ziet er nog wel tof uit. Maar nu moest ik ook iets voor een ander maken en dat legt mijn persoonlijke latje toch een stuk hoger in eens. Gelukkig is mijn collega heel begripvol (anders was ik er niet aan begonnen) en konden we er ook nog lol mee hebben samen.

Na een pas-sessie thuis en een afspeld-sessie op kantoor was de onderjurk voor mijn collega al heel snel klaar. Mijn eigen onderjurkje volgde vlot, en toen zat fase 1 er op Ik heb een hoop geleerd, zoals dat luxe bruidssatijn hele fijne stof is maar wel een beetje glibberig en dat een rits inzetten even aandacht nodig heeft maar goed te doen is. 

Na de onderjurkjes was het tijd voor fase 2: de overjurkjes, gisteravond ben ik er aan begonnen en toen begon de ellende pas goed!
Voor de overjurkjes hadden we namelijk een hele mooie luxe  bordeaux-rode fluweel uitgezocht. Van dat lekkere dikkige hoogpolige spul.
Ik had nog nooit eerder met fluweel gewerkt en de eerste les die ik leerde, bij het eerste stukje wat ik wilde gaan opspelden en rijgen was dat de boel verschuift. Heel erg verschuift. De hele tijd. Ik ontdekte hele nieuwe niveaus van 'een jurk in elkaar vloeken'! En toen was ik alleen nog maar bezig met het eerste kleine stukje aan het andere kleine stukje proberen te zetten. 

De goden zijn dank wilde Willem helpen, hij vloekt namelijk wat geroutineerder stof aan elkaar op de naaimachine. Hij heeft het fluweel op de satijnen voeringstof genaaid met vlieseline er tussen, want dan krijg je zo'n mooi lijfje. Ik kan je ongeveer wel vertellen wat dat lijfje wat bij betreft kan, maar aan het eind van de lange, lange avond zitten alle delen van lijfje no.1 op elkaar vast en heb ik het in elkaar geregen. Straks ga ik het op mijn collega passen en op maat spelden. Daarna zal ik thuis op mijn gemak en met oeverloos geduld (dat ik nog even moet opzoeken ergens) alles dubbel gaan rijgen en dan tussen de rijg-lijnen in gaan naaien. Want volgens google was dat toch de beste methode, mits je het wel rustig en met beleidt gaan doen. Dat wordt dus extra tieren want de stoom moet ergens afgeblazen worden en met even snel een meter onder het naaimachine door raggen ga ik er deze keer niet komen. Gelukkig had mijn collega al gezegd dat ze de mouwtjes er niet op wilde, alleen schouderbandjes en dat scheelt de helft van de totale patroon-uitleg die in het pakje erbij zit. 

Als deze klaar is moet er nog een overjurkje komen, voor mezelf. Ik heb al besloten dat de voering er niet in gaat, mijn eigen versie wordt de versimpelde versie uit de rubriek 'goed genoeg is prima'. Ik wil sinds gisteravond ook geen mouwtjes meer op mijn versie.

En later als ik dit drama heb verwerkt ga ik er gewoon nog een voor mezelf maken met voering en mouwtjes en de hele mikmak, maar niet van fluweel!

Joomla templates by a4joomla