Tabletop RPG Demo in aanbouw

Category: D&D Published: Monday, 20 November 2017

Het afgelopen jaar heb ik een goede vriend van me geholpen met het bemannen (m/v) van de Jack of Dice stand vol dobbelsteentjes op festivals en een enkele beurs. Ik vind dat superleuk om te doen, de klanten zijn altijd blij met hun nieuwe dobbelsteentjes, het is gezellig en ik ben omringt door polydice! Wat wil een RPG-er/DM nog meer? Het kost me wel altijd geld aangezien ik het nooit kan laten om mijn collectie uit te breiden maar daar word ik erg vrolijk van dus dat is prima.

Het helpen op de kraam op zich is heel leuk en gezellig, maar om onverklaarbare redenen borrelde er al een tijdje iets in mijn hoofd. Afgelopen spellen spektakel heb ik het na een hoop twijfelen overlegd met The Dice-Jack Himself. Want ja, ik kan wel een 'leuk' idee hebben, het is zijn kraam en zijn winkel en zijn reputatie...
Gelukkig vond hij het een goed idee, dus ik mag aan de slag gaan en komende Archeon Midwinterfair is de try-out van de RPG-demo!

Op dit moment ben ik dus lekker bezig met alles daarvoor op een rij krijgen. Het regelsysteem was een beetje een knelpuntje vanwege copyright en licentie-dingen. Bestaande regelsystemen zijn bovendien zeer uitgebreidt en complex om uit te leggen. Voor een demo die hooguit ongeveer een uur mag duren is dat gewoon niet te doen. Het is ook niet nodig, maar het is wel handig om een regel-systeem-iets te hebben aangezien dat alles lekker duidelijk houdt. Gelukkig is er Basic D20, een super basic regelsysteem waar alle details uit zijn gelaten. Het is wel een goede basis waar ik zelf de weinige details die ik nodig heb aan kan toevoegen. Want helemaal skill & stats-loos een RPG doen lijkt me best wel saai. Ik laat me heel erg inspireren door de regelsystemen die ik uit ervaring ken, ik hoef het buskruit niet opnieuw uit te vinden tenslotte. Het geeft me ook de vrijheid om van alles enorm te versimpelen zodat het hopelijk in no-time opgepakt kan worden door mensen die totaal niets weten van tabletop RPG's.

Het leukste is natuurlijk het plot. In dit geval moet het kort, begrijpelijk en met niet te ingewikkelde (want ingewikkeld duurt lang) puzzels te zijn. Maar ik wil wel dat alles er in zit; NPC interactie, beetje gepuzzel, knus dungeon gevoel, hele enge monster-vijand en de hele fanfare. Nu gaat de 'hele fanfare' hem niet worden. Een uur is best kort als je daar een kwartier voor de algemene uitleg van af moet trekken... Maar ik denk dat ik met wat ik nu heb toch een aardig demo-avontuurtje er van heb weten te maken. Ik heb er zelfs wat bocht-afsnijden mogelijkheden er in gebakken voor mij als DM, voor het geval mijn gelegenheids-spelersgroepje klem loopt ergens op en het te lang dreigt te gaan duren.

Op dit moment ben ik op het punt dat mijn plot zo goed als klaar is en mijn NPC's en monsterlijke vijanden zijn er helemaal klaar voor. De pre-fab spelerspersonages hebben een ras, klasse en naam maar hebben nog wel de wat liefde een aandacht nodig. Dit is vooral een kwestie van keuzes maken, wat is leuk om te hebben en wat kunnen we beter achterwege laten omdat het anders dingen te complex maakt zonder echt veel toe te voegen. Ik hoop volgende week mijn eerste test-ronde te kunnen doen, met collega's in de lunchpauze want die weten bijna niets van D&D en zijn dus een prima publiek om te testen of ik alles in zeer korte tijd duidelijk kan maken. Ik heb tot 9 december de tijd om het af te krijgen, daarna volgt de echte publieks-try out.

Dus...
Kom je naar de Archeon Midwinterfair 2017?
Zoek de Jack of Dice kraam dan op voor hele toffe hippe dobbelstenen (die je nooit genoeg hebt) en kom die dan gelijk testen bij de Jack of Dice RPG-Demo!