Vismannen en een huisje

Category: D&D Published: Sunday, 22 March 2020

In deze tijd van binnen blijven en geen sociale bijeenkomsten en verplichtingen heb ik ineens meer tijd om mijn mini's te gaan verven. Ik weet, de situatie is niet tof en voor veel mensen is dit zwaar, maar voor mij gaat het tot dusver best goed. Ik had wat moeite met wennen aan de nieuwe situatie, maar ik denk dat ik hier wel door ga komen. En als dit achter de rug is hebben meer van mijn mini's zowaar kleur! Geen albino goblins meer!

Waar ik deze week aan gewerkt heb waren mijn vis-mannetjes, die dienst gaan doen als Sahuagin in onze D&D avonturen. Ik heb ook meer sahuagin-achtige poppetjes, maar ik hou van afwisseling en zo zijn ze ook voor meer dingen te gebruiken (denk ik).

Fishmen

Mijn printer is niet optimaal geschikt voor miniatuur poppetjes printen, ik heb een FDM printer, wat inhoudt dat hij plastic draad smelt en dat in laagjes uitspuugt en zo de modellen opbouwt. Dat betekend dat er altijd lijntjes zijn van de laagjes. Deze zijn overigens 0.1mm, dus dat valt best mee, maar als je met miniscule details in een poppetje gaat werken dan gaat er mogelijk wel iets verloren. Ook is het niet mogelijk om 'zwevend' te printen, omdat het spuitmondje van de printer gewoon plastic uitspuugt, en als dat niet ergens op gelegd wordt dan krijg je gewoon plastic spaghetti. Om dat te voorkomen zorg je dat de printen 'supports' om zo'n poppetjes heen mee print. Da's handig want dan krijgen ze in ieder geval armen en zwaarden in plaats van spaghetti, en het is lastig want je moet die supports er wel af zien te krijgen zonder het poppetje stuk te maken.

Maar, ik kan metgepaste trots vertellen dat ik er steeds beter in wordt! Ik heb al een aantal van die dingen succesvol geprint, hier en daar een ledemaatje opnieuw er aan gelijmd, geverfd en ik ben een leuk legertje aan het opbouwen. De eerste paar fishmen/sahuagin zijn groen, de volgende paar worden blauw, ik wil ook nog goudvis varianten maken en niet te vergeten de koi-fishmen!

Daarnaast heb ik dan ein-de-lijk mijn huisje af gemaakt. Dit is het eerste huisje dat ik verf en ik heb er erg veel moeite mee gehad. Ik bleef intevreden over het grijs van de stenen, tot ik leerde drybrushen. Ik worstelde met het dak, dat was eerst rood maar toen dag ik dat het hout was, dus dat moest in houtkleur. En er was nog veel meer. Ik heb het mezelf gewoon veel te moeilijk gemaakt. Ik ben ook niet helemaal tevreden met het eindresultaat, ik vind dat er te weinig verschil is tussen het dak en al het andere hout. Aan de andere kant, het is een oud huisje, alles is verweerd(erig) en er is hier en daar mogelijk wat achterstallig onderhoud. Echt een woning voor de doe-het-zelver die van een uitdaging houdt, zou Funda zeggen.

En eigenlijk voldoet het denk ik wel prima aan het plaatje 'fixer-upper' in een middeleeuse fantasy setting. Het deurtje kan open, de ramen zijn open dus ik kan er een lichtje in zetten en dan ziet het er heel leuk uit.

Dit was mijn eerste huisje, op naar de volgende!

Voor de liefhebber, l deze modellen komen van thingiverse (dat je niet denkt dat ik zelf zo'n getalenteerde sculpter ben):
fishmen: https://www.thingiverse.com/thing:4035812
huisje: https://www.thingiverse.com/thing:3621726