Ieniemienie potions

Category: D&D Published: Tuesday, 21 August 2018

Als D&D-DM heb ik een wat lastige relatie met 'dingetjes' op tafel. Het liefst zou ik de hele tafel vol gooien met dungeon-bouwwerkjes, poppetjes, prullaria en muk. Ik ben dol op dingetjes! Het lijkt me geweldig om dungeon-gangetjes en kamers te maken. Kastelen bouwen! Landschappen vorm geven! Maar ja, hele hippe dingen zijn maar 1 keer per campaign te gebruiken en je moet alles wel ergens opslaan.

Bovendien heb ik een baan waar ik de hele week wel druk mee ben, dus tijd is ook wel een dingetje. Bovendien ben ik ook van mening dat het verhaal belangrijker is dan prullaria, en als de tafel vol prullaria ligt dan is leidt dat best wel af van het verhaal. Daarom maak ik dingetjes met mate.

De eerste dingetjes die ik maakte waren muntjes. Geld in D&D is leuk als loot, vooral als je het ook daadwerkelijk in handen krijgt. Ik heb nog wel moeite met het laten uitgeven door mijn spelers. Ik probeer dit te doen door ze voor alles te laten betalen waar dat logisch is, zoals overnachtingen en maaltijden in taveernes. Vooral de maaltijden kan ik veel lol mee hebben, menukaarten zijn makkelijk genoeg te maken en geven veel sfeer. Mijn spelers hebben soms best keuzestress, want ga je voor de geroosterde korhoen met linzen of toch voor het goedkopere haverbrood met zachte kaas? Of toch de gebakken phoenix met lente-uitjes? Het tweede dingetje dat ik maakte waren dus de menukaarten.

Deze twee toevoegingen op de tafel zorgden voor een heerlijke sfeer, en dus richt ik me vooral op de dingetjes die de personages kunnen vasthouden.
Op dit moment ben ik bezig met ieniemienie potions.

Tot dusver gebruikte ik ingesealde kaartjes met een flesje er op om potions weer te geven. Maar flesjes zijn zo veel leuker! Ik heb een lading mini-flesjes gekocht en gevuld met diverse materialen. Vloeistoffen moeten er wel als vloeistof uit zien, maar tegelijk wel niet vloeibaar zijn omdat het anders een zooitje wordt als de kurk er af mocht gaan in het stash-doosje. Ik ga de kurk wel vast lijmen, maar ik neem graag het zeker voor het onzekere.

Het was nog even zoeken naar geschikte niet-vloeibare vloeistof, lijm krimpt te veel, lijmpistool-lijm is lastig in een pietepeuterig flesje te krijgen en latex droogt voor geen meter als je het in een flesje opsluit. Vallejo Still Water bleek wel geweldig te werken. Het is transparant en je kan het kleuren met verf op waterbasis voor verschillende effecten. Houtlijm werkt ook, dat blijft ondoorzichtig maar de bovenlaag wordt hard genoeg en het is ook goed te kleuren met verf. Ik ga nog andere materialen proberen, maar ik ben al erg blij met de eerste probeersels.

Uiteraard moet ik nog mini-etiketjes voor op de flesjes maken. Ik denk dat ik gewoon een cijfer ofzo op het etiketje zet, en voor de potions en poeders die bekend zijn bij de spelers maak ik kaartjes met de inhoud en werking. De mysterie-flesjes zullen ze maar gewoon moeten onderzoeken of proberen.
Wie niet waagt wie niet wint toch?

Voor de niet-insiders: D&D staat voor Dungeons and Dragons, een rollenspel dat je aan tafel speelt met leuk gevormde (en vooral gekleurde) dobbelstenen. Een DM is een dungeon-master, en dat is de verhalenverteller, spelleirder en scheidsrechter in 1. In een extreem kleine notendop is het een soort verbaal improvisatie-toneel, waarbij de DM verteld wat er aan de hand is en de spelers vertellen hoe ze daar op reageren. Het is lastig om te vertellen wat er leuk aan is, je moet het eigenlijk gewoon een keer proberen.