Haken, nog steeds!

Category: Haken Published: Saturday, 23 June 2018

Het is alweer even geleden dat ik iets geschreven heb. Niet omdat er niets te schrijven viel, maar ik had het gewoon erg druk. We hebben allemaal wel eens van die periodes volgens mij. Tussen de bedrijven door ben ik ook bezig geweest met mijn niet-meer-zo-nieuwe hobby, en groot nieuws: haken heeft de 3-maanden termijn doorbroken!

Normaal gesproken blijft een hobby ongeveer 3 maanden (hooguit) interessant voor me en daarna verdwijnt mijn interesse. En de hobby verdwijnt dan ook langzaam uit mijn leven. Maar haken houdt het dus aardig vol bij mij. Ik denk dat dat komt omdat er veel verschillende dingen te doen zijn met haken.

Ik kan me prima vermaken met amigurumi's maken. Dat zijn kleine gehaakte poppetjes die er schattig uit zien. Die dingen maken is een uitdaging die best wat concentratie vereist. Ik priegel met een vrij kleine haaknaald en de wol probeer ik goed strak in elkaar te krijgen om te zorgen dat er geen gaten vallen in de buik van een beestje. Omdat alles behoorlijk op maat moet zijn ben ik tijdens het priegelen druk bezig met steken tellen. 

Ik raak ook regelmatig de tel kwijt, en dan is het even puzzelen om er achter te komen waar ik gebleven was. Gelukkig maak je alle onderdeeltjes apart en ben je per stukje vrij snel klaar. Het vullen en in elkaar zetten is lollig om te doen. Soms heb ik in een middag een beestje in elkaar gepriegelt, soms doe ik daaaagen over de losse onderdeeltjes maken. Gewoon omdat ik dan 1 onderdeeltje per dag maak. Of per week, waar ik zin in heb.

Om te ontspannen ben ik ook bezig met een groter project: een driehoek-sjaal van een wol die van kleur verandert. Het patroon (hier als pdf, mocht de link ooit stuk gaan) herhaalt zich steeds dus na een paar toeren weet ik wel wat ik waar moet doen en kan ik lekker ontspannen op de bank voor de tv er mee bezig zijn. Soort van zen met haaknaald. Omdat de wol een kleurverloop heeft blijft het ergens ook wel spannend: waar komt de nieuwe kleur! En dan ben ik om de een of andere vage reden erg blij als ik weer een volgend kleurtje gehaald heb.

Die kleur-verloop wol is trouwens in veel verschillende hele leuke kleuren te krijgen. In het winkeltje bij ons in het dorp staan ze direct naast de ingang vrolijk uitgestald. Ik denk dat ze dat speciaal voor mij gedaan hebben! Het resultaat is dat ik inmiddels een kleine collectie aan die bollen heb liggen. En dat terwijl zo'n sjaal echt niet in een weekje klaar is. Dat zou ik wel willen maar ik moet overdag werken. Ik mag dus van mezelf eigenlijk geen wol van die soort er mee bij komen. Maar ja, dan kom ik zomaar ineens een kleur tegen die ik heel mooi vind, en de wol is zo zacht en dan vraag ik me af 'zouden ze deze over een paar maanden nog wel hebben?'. Dus dan koop ik hem maar, voor de zekerheid.
(Oke, dat is niet waar, ik vraag me niets af, ik word gewoon blij van die mooie kleuren en dan besluit ik dat ik mezelf best een kadootje mag geven.)

Ik heb ook een half ding liggen dat een kleedje moet worden voor op een stoel bij de game-tafel, om te zorgen dat de kattenharen op het kleedje komen en niet meer op het kussentje van de stoel. De katten vinden het namelijk erg lekker om onder het tafelblad een beetje verborgen op de zachte kussens van de stoelen te liggen. Het kleedje maak ik met granny-squares, dat zijn kleine lapjes die je maakt (een hele berg kleine lapjes) en als je die dan in elkaar zet heb je een kleedje. Wat ik niet helemaal begrijp is waarom het granny-squares heten omdat ze niet altijd vierkant zijn. Ik maak 6-hoekig varianten die volgens het boekje nog steeds 'squares' heten. Die dingen zijn in ieder geval best lollig om te maken. Ik ken het riedeltje nu en ik maak ze vrij vlot en dan is steeds een volgende klaar hebben en aan het kleedjes erbij zetten erg leuk. Snel resultaat zonder al te veel moeite maar het is dan nog niet klaar, dat idee. Ik heb er alleen best wel veel nodig, dus ik ben nu denk ik halverwege kleedje nummer 1. We hebben 5 stoelen aan die tafel en ik wil voor elk een ander modelletjes maken, dus daar ben ik nog wel even zoet mee.

Kortom: ik vermaak me prima met dat haak-gedoe, en ik denk dat ik niet meer mag zeggen dat ik het niet kan. Ik ben erg blij met mijn collectie wol-met-leuke-kleuren-voor-sjaals en mijn kratje vol met bolletjes in verschillende kleuren voor de poppetjes. Ook ben ik erg blij met mijn bescheiden bergje boeken met allemaal poppetjes die ik nog niet gemaakt heb, projecten die me erg leuk lijken en het idee om daar mee bezig te zijn maakt me eigenlijk best vrolijk.

Ik denk dat ik dat haken nog wel een tijdje vol ga houden!